Η Καισαριανή είναι μια από τις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας και εντοπίζεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου των Αθηνών, σε 130 μέτρα υψόμετρο, στις βορειοδυτικές παρυφές του Υμηττού. Η Καισαριανή έχει λειτουργική ρυμοτομία, με βάση την κεντρική λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως και τις άλλες οριζόντιες και κάθετες οδούς προς αυτή. Ο πληθυσμός της Συνοικίας σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 22.122 άνθρωποι.
Η Καισαριανή διαχωρίζεται από το Δήμο Αθηναίων το 1934 και καταγράφεται ως ανεξάρτητος Δήμος Καισαριανής. Με την έναρξη της νέας διοικητικής διάσπασης της Ελλάδας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης του 2011, δεν πραγματοποιήθηκε κάποια αλλαγή στο Δήμο.
Οι αρχικές περιγραφές για την Καισαριανή ως κατοικημένη περιοχή πραγματοποιούνται περίπου στην αρχή του 20ου αιώνα. Το 1920, στην επίσημη απογραφή, ο πληθυσμός καταγράφηκε στα 11 μόλις άτομα, τα 10 από τα οποία ήταν κτηνοτρόφοι με πρόχειρα στέγαστρα για τα ζώα τους. Πρακτικά ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος ήταν ο μακεδονομάχος οπλαρχηγός Έξαρχος ο οποίος είχε κατασκεβάσει το σπίτι του δίπλα ουσιαστικά στα σημερινά όρια με το δήμο Αθηναίων, στο μέρος όπου λειτουργεί το νοσοκομείο Συγγρού. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, από το 1909 που δομήθηκε, με την οικονομική προσφορά του Ανδρέα Συγγρού, χρησιμοποιούνταν για την περίθαλψη απόρων άρρωστων οι οποίοι έπασχαν από αφροδίσια νοσήματα. Πέρα από το οίκημα, όμως, στην περιοχή είχαν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις του ελληνικού στρατού.
Το 1922 και το 1923 η Καισαριανή κατοικείται πιο συστηματικά από 8000 περίπου Μικρασιάτες πρόσφυγες που δημιουργούν πολυάριθμους μικρούς συνοικισμούς. Στην αρχή της εγκατάστασης των προσφύγων, η κυβέρνηση της Ελλάδας αποφάσισε την κατασκευή ξύλινων καιλίθινων δωματίων και στα τέλη της 10ετίας του 1920 στην κατασκευή διώροφων πολυκατοικιών με μικρά οικίες των 40 τ.μ., κατά μήκος της τωρινής λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως, μέχρι το δημοτικό σχολείο «Βενιζέλου», το οποίοπου κατασκευάστηκε με την προσφορά της Έλενας Βενιζέλου, συζύγου του ηγέτη Ελευθέριου Βενιζέλου το 1929.
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το Σκοπευτήριο της Καισαριανής μετατράπηκε στο «θυσιαστήριο της ελευθερίας», από τη στιγμή που εκεί πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις εκατοντάδων Ελλήνων από τους κατακτητές Γερμανούς. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές και μαρτυρίες, περίπου εφτακόσιοι Έλληνες τυφεκίστηκαν, μεταξύ των οποίων και 200 περίπου κομμουνιστές που παραδόθηκαν από τη δικτατορία του Μεταξά στις κατοχικές δυνάμεις και εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944.
Η Καισαριανή έχει μια πλούσια αγορά εμπορικών καταστημάτων και είναι πασίγνωστη για τα εξαιρετικά και παραδοσιακά κουτούκια και εστιατόρια που διαθέτει, που κρατούν ακόμη την ατμόσφαιραι της παλιάς Αθήνας και της Μικράς Ασίας. Όλα τα καταστήματα καθώς επίσης τις εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Καισαριανή μπορείτε να τις βρείτε, με τα πλήρη τους στοιχεία στον πληρέστερο επαγγελματικό και επιχειρηματικό οδηγό της πόλης που μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο.
A wonderful post and good site.thank you...
ReplyDeleteUPSC CISF Result 2017
OSSC Preliminary investigator Answer Key 2017
OSSC Vital Statistics Clerk Result 2017
CIL Management Trainee Result 2017
JEE Main 2017 Answer Key
JEE Main 2017 Answer Key